x
Sıralama seçin
Toplam 19 ürün görüntüleniyor.

Akide Şekeri Çeşitleri

 

Akide şekeri, Türk ve Osmanlı mutfağının harmanı olan ve günümüze kadar ulaşan nadir şekerleme türlerinden biri olarak hala kuruyemişçi ve pastane raflarında görmeye alışık olduğumuz bir geleneğin ürünü. Osmanlı'da en eski şekerleme türlerinden biri olarak anılan akide şekeri, Arapça kökenli bir sözcük olup akit yani sözleşme sözcüğünden ileri gelir. Akide şekeri, Osmanlı döneminde Yeniçerilere ulufe döneminde dağıtılan bir ürün olmakla kalmayıp aynı zamanda bir sözleşme anlamı taşır. Yeniçeri askerlerinin padişaha olan bağlılıklarını gösteren bir tür anlaşma olarak nitelendirilebilir. Saray avlusunda gerçekleşen akit törenleri ya da diğer adıyla akide merasimleri başlangıcında Yeniçeriler şeker tabaklarıyla gelirse, isyan olmayacak diye sevinilir, herkes rahatlarmış. Mevlütlerde sunulan akide şekerleri evlilik, ölüm ya da doğum gibi önemli günleri temsilen inanan kişilerin Allah'a bağlılıklarını simgeleyen bir akit türü olarak değerlendirilebilir.

 

 

Akide Şekeri Nedir?

 

Akide şekerinin tarihi Osmanlı'ya kadar uzanıyor, birbirinden ayrılmama, bağlanma, sözleşme, pakt anlamlarını barındıran simgesel bir ürün. Akidenin sert dokusu dikkate alındığında sarsılmaz ve güven duyulan bağlılık anlamlarını haklı çıkaran bir dış görünüşe sahip. Sert ve renkli yapısının devleti simgelediği düşünülen akide şekeri Osmanlı döneminde Yeniçerilere dağıtılır ve ardından devletin önemli kişilerine ikram edilen bir şekerleme türü. Topkapı Sarayı'nda yapılan törenlerde akide şekeri sunulduğu vurgusu tarihsel kaynaklarda yer alıyor. Rivayetler sunulan akide şekerinin ağırlığının padişaha olan güven oranını simgelediğini vurguluyor. Osmanlı döneminde oldukça popüler olan bu şekerleme, günümüze kadar uzanan köklü bir tarihin simgelerinden biri.

 

Günümüzde bayramlarda büyüklerimizi ziyaret ederken cam kavanozlarda ya da sandal şeklinde gümüş şekerliklerde rastladığımız akide şekerleri, eskiden çikolatadan çok daha popüler ir yere sahipti. Kakao çekirdeklerinin Türkiye'ye geç gelişi ve pahalılığı sebebiyle lüks tüketim malı olarak görülen çikolata yerine bayramlarda ve özel günlerde rengarenk akide şekerleri ikram edildiği söylenir. Limon ve şeker gibi basit ana malzemelerden oluşan şeker, ekonomik bir ikramlık olarak görülürken aynı zamanda kökleri olan bir tarihin günümüze kalan mirası olması açısından da önem taşır.

 

 

Akide Şekeri Nasıl Yapılır?

 

Akide şekeri, Osmanlı'da daha çok bitkisel ağırlıklı, elde bulunan baharat ve meyve aromaları kullanılarak yapıldığı söylenir. Günümüzde gıda boyaları, meyve aromaları, meyve özleri kullanılarak üretilir. Kuruyemişçilerde, baharatlar kullanılarak rengarenk birbirinden farklı ve leziz akide şekerleri yapılırmış. Yapımı eskiden hayli zahmetli olan akide şekerleri eskiden yalnızca su ve şekerin şerbet haline getirilmesi ve suyunun uçurulduktan sonra mermer bir zemin üzerinde yoğurma ve çekme işlemi yapılarak şekillendirilirmiş. Günümüzde ise dev kaynar kazanlarda çeşitli baharatlar ve kuruyemişlerle karıştırılarak, mermer tezgahlarda soğutulmaya bırakılıp makineler aracılığıyla macun kıvamına getirilir ve yine kesim makineleri ile şekil verilip paketlenir. Zahmetli ve zor bir iş olduğundan el yapımı akide şekerlerinin sayısı oldukça sınırlı.

 

Osmanlı döneminde en çok kullanılan ürünler arasında gül suyu, tarçın, susam, limon, nane, portakal, nane, karanfil yer alırdı. O dönemlerde bir bakır kazandan yaklaşık olarak 20-25 kiloya yakın akide şekeri üretilirmiş. Özel günlerde tek seferde 250 kilograma kadar üretildiği de olurmuş. Üretilen şekerlemeler bakkallarda, tatlıcılarda ve pazarlarda satılırmış. Günümüzde akide şekerinin ağdalı kıvamının sağlanması için malzemelere bal da ekleniyor. Osmanlı'da bu kıvamın tutturulması için saatlerde mermer tezgah üzerinde çektirilen macun kıvamındaki harç uzun uğraşlar sonucu ağda kıvamına gelirmiş.

 

Bakır kazanlarda kaynatılan akide şekerinin istenilen kıvama gelmesi yaklaşık 35-40 dakikayı buluyor. Suyun uçması akide şekeri yapımında oldukça önemli bir detaydır. Su istenilen seviyeye kadar uçmazsa karışım yağış yağış bir kıvam alıyor, ve oda sıcaklığında erimeye başlıyor. Kaynayarak şurup kıvamını alan karışım, 180 dereceye çıkarak suyun buharlaşması ve kıvamının katılaşmasıyla istenilen şekli alması için mermer tezgahlara dökülüyor.

 

İstenilen kıvam elde edilemezse kıvam arttırıcı maddelerden destek alınıyor. Şeker şurubu kullanılarak yapılan şekerlemeler daha hızlı kıvam alıyor ve oldukça kolay şekil alıyor. Gerekli kıvamın oluştuğuna emin olunca son olarak aroma vericiler ekleniyor. Gül, çikolata, damla sakızı, mentol gibi çeşitli aromalar eklenerek alttan ısıtmalı mermer havuz ya da tezgahlara dökülüyor. Çekme ve uzatma yöntemiyle kıvam alması sağlanıyor ve küçük parçalar koparılıp yuvarlanıyor.

 

 

Akide Şekeri Çeşitleri Nelerdir?

 

Kesme biçimleri günümüze gelinceye kadar epeyce değişiklik göstermiştir. Osmanlı döneminde yuvarlak şekilde kesilen şekerlemeler günümüzde çubuk, şemsiye, köşeli olarak farklı şekillerde üretiliyor. Şekerlemenin şekli içeriğinde bulunan meyve, baharat ya da kuruyemiş çeşidine göre farklılık gösterir. Örneğin çilekli olanlar şekilli makasla kesilirken, bütün fındık, badem ya da fıstık kullanılan şekerlemeler kuruyemişi tamamen içine alacak şekilde kesilir.

 

Geçmişte kıt kaynaklarla damla sakızlı, tarçınlı, fındıklı ve susamlı olarak hazırlanan şekerler günümüzde bergamotlu, menekşeli, narlı, portakallı, okaliptüslü gibi birçok farklı çeşit ve tatta üretiliyor. Meyveli, baharatlı, kuru yemişli çok fazla seçeneği bulunan akide şekeri sevenlerine çocukluğunu anımsatıyor.

 

 

Akide Şekeri Fiyatları

 

Akide şekeri fiyatları yapım tarzına, içeriğine ve kullanılan aromalara göre fiyat değişikliği gösterir. El yapımı şekerlemeler zahmetli yapım aşamaları, doğal içeriğinden kaynaklı az olan raf ömrü nedeniyle daha az gramajlı olarak üretiliyor. Fiyatı diğer şekerlemelere nazaran daha yüksek olarak değerlendirilebilir.

 

Ünal Kuruyemiş olarak 1956'dan beri sizlere en taze kuruyemişleri ve ürünleri ile kaliteden ödün vermeden hizmet vermeye devam ediyoruz. Bulunduğunuz ildeki şubemizden ya da online alışveriş seçeneğini kullanarak ürünlerimize ulaşabilirsiniz. Sütlü, bergamotlu, ahududulu, çilekli, fındıklı, limonlu, karışık meyveli, menekşeli, mandalinalı, naneli, narlı, portakallı, tarçınlı ve vişneli akide şekeri çeşitlerini satın alabilir ve şık tasarımlı kutularda sunulan akide şekerlerini sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.