x

unal kuruyemis web sitesi kahve kategori banner.jpg (203 KB)

Sort
Total of 21 products are displayed.

Kuru Kahve

 

Kuru kahvenin Türkler tarafından keşfi 1543 yılına dek uzanır. O dönemde kuru kahve, Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirilir. Türkler tarafından kendine has yöntemlerle pişirilen kuru kahve, zamanla "Türk kahvesi" adını alır.

 

İlk olarak 1554 yılında Tahtakale’de açılan kahvehaneler ile halk, kuru kahve çeşitleri ile tanışır. Osmanlı döneminde sarayda ve evlerde hızla yayılmaya başlayan kahve, günümüzde çok miktarda tüketilir. Günün her saatinde, kitap okurken, TV seyrederken, tavla ya da satranç oynarken kahve tüketimi sosyal hayatın olmazsa olmazı haline gelmiştir. Kısa sürede İstanbul'a yolu düşen tüccarlar tarafından da test edilen kuru kahve, zamanla Avrupa’ya ve oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüz dünyasında kuru kahve, kültürümüzün en çok tüketilen içeceklerinden biridir. Bol köpüğü ile gösterişli olan kahve sert ve acılı tadı ile ağızda hoş bir kıvam bırakır. Türk kültüründe Türk kahvesi olarak bilinen kuru kahve, çok eski dönemlerde Orta Asya’da tüketilen bir içecektir.

 

Kuru kahve, kahve çekirdeği dibek ya da makinelerde toz haline getirilerek elde edilir. Kuru kahvenin içimi insana ne kadar haz verirse versin günde en fazla üç fincan tüketilmesi gerekir. Kahvenin üç fincandan fazla tüketilmesi, bir kısım zararlarını da beraberinde getirir.

 

Kuru Kahve Çeşitleri

 

Kültürümüzde yaygın olarak tüketilen birçok kuru kahve çeşidi vardır. Bunlardan, yapılışına göre yaygın olarak tüketilen çeşitleri aşağıda bulabilirsiniz.

 

Espresso Kahve

 

İtalyanca bir terim olan “espresso” hızlı anlamına gelir. Kahvenin hem hazırlanması hem de tüketimi hızlıdır. Espresso makinelerinde ince çekilmiş kahve çekirdeklerinden elde edilen espresso, yüksek ısıda 25-30 ml su ile hazırlanır. Lezzet olarak Türk kahvesini andırır; fakat telvesi yoktur.

 

Filtre Kahve

 

Filtre kahve, orta çekilmiş kahvenin bir filtreden süzülerek demlenmesi ile elde edilen kahve çeşididir. Filtreden geçerek yavaş yavaş demlenen filtre kahve, son derece lezzetlidir.

 

Türk Kahvesi

 

Türkiye, kahve üretmediği halde kendi ismi ile anılan bir kahve pişirme yöntemi icat etmiştir. Türk kahvesinin adı, kahvenin pişirilmesinden kaynaklı olarak bu adı almıştır. İnce çekilmiş kahveden yapılan Türk kahvesi, en sık tüketilen kuru kahve çeşididir. Türk kahvesinin dünya kahveleri arasında hatırı sayılır bir yere sahip olduğunu da belirtmek gerekir.

 

Cafe Latte

 

Latte, İtalyanca süt anlamına gelir. 1 ya da 2 shot espressonun üzerine süt eklenmesi ile cafe latte elde edilir. Üzerine arzu edilirse süt ya da kahve kreması eklenebilir.

 

Kuru Kahvenin Faydaları

 

Kuru kahve, dengeli şekilde tüketilirse birçok faydası vardır. Aşağıda kahvenin faydalarının neler olduğu sıralanmıştır.

 

  • Bağırsak, kolon ve pankreas kanseri olma riskini önemli ölçüde azaltır.
  • Safra kesesinde taş bulunuyorsa bunları düşürmeye yardımcı etkisi vardır.
  • İçeriğindeki kafein sayesinde sindirim sistemini ve zihinsel aktiviteleri güçlendirir.
  • Vücuda önemli oranda enerji verir.
  • Kuru kahve, limon ile karıştırıldığında ishal rahatsızlığının önüne geçilebilir.
  • Kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.
  • Siroz hastalığının tedavisine yardımcıdır.
  • Selülit gibi cilt problemlerinin oluşmasına engel olur.
  • Doğum sonrasında oluşan çatlakların giderilmesinde etkilidir.
  • Düzenli ve ölçülü kullanıldığında tansiyonun dengelenmesine iyi gelir.
  • Kalp ritmini düzenleyerek kalp hastalıklarına iyi gelir.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.

 

Yukarıda sayılan kuru kahvenin olumlu yanları artırılabilir. Kahve, doğal bir ilaç olarak kabul edilebilir. Tüketim oranı ölçülü olduğu takdirde kahve tüketimi sürekli hale getirilebilir. Kahvenin genellikle taze çekilmiş türleri tercih edilir.  

 

Kahve Yapılışı

 

Yöreden yöreye kahvenin yapılış şekilleri farklıdır. Genel kabul görmüş kahve yapılışı aşağıdadır. Kahve yaparken öncelikle cezvenin hazır edilmesi gerekir. Kaç kişilik kahve yapılıyorsa cezvenin içine o sayı kadar fincan ölçüsünde su konur. Sudan sonra yine her kişi için bir tatlı kaşığı kuru kahve ilave edilir. Kahve şekersiz yapılabileceği gibi; az, orta ya da çok şekerli olarak da yapılabilir. Küp şekerle hazırlanan kahve için kişi başı, az şekerliye bir, orta şekerliye iki, çok şekerliye ise üç küp şeker atılır. Sonrasında cezve kısık ateşte açılmış ocağa konulur. Cezvede köpük oluşunca köpükler alınır ve fincanlara eşit şekilde dağıtılır. Bir kez daha kaynatılan cezve ocaktan alınır ve fincanlara doldurulur. Kahvenin yanında çikolata ve su ikramı, son derece ideal bir sunumdur.

 

Kuru Kahve Fiyatları

 

Kuru kahve fiyatları, ürünün türüne, gramajına ve içeriğine göre farklılıklar gösterir. Ünal Kuruyemiş’in kuru kahve kategorisini inceleyerek bütçenize uygun kahve çeşidini bulabilirsiniz. Ürünler arasında seçim yaptıktan sonra kahveyi tek tek satın alabileceğiniz gibi toptan da alabilirsiniz. Ünal Kuruyemiş olarak bireysel müşterilerimizin olduğu gibi işletmelerin de yanındayız.

 

Prepared by  T-Soft E-Commerce.