x
Sort
Total of 1 products are displayed.

Çam Fıstığı Çeşitleri

 

Günlük hayatımızda en çok tükettiğimiz gıdalardan biri olan kuruyemiş, bizler için vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Kuruyemiş çeşitleri, sahip olduğu yüksek besin değerleri ile her gün en az bir avuç kadar tüketilmelidir. Uzmanların da kuru yemişin faydaları konusunda destekleyici fikirleri söz konusudur. Kuruyemiş denildiği zaman akla gelen ilk besinlerden bir tanesi hiç şüphesiz ki çam fıstığıdır.

 

Çok sayıda kişinin favori kuru emiş tercihi olan çam fıstığı, son derece lezzetli ve faydalı bir besindir. Çam fıstığı, sahip olduğu yüksek besin değeri ile fıstık çeşitleri arasında kesinlikle başı çeker. Saymakla bitmeyecek faydalarını duyduktan sonra bir evde eksik edilmemesi gereken bir kuruyemiş çeşidi olduğunu çok daha net şekilde kavramak mümkündür. Çam fıstığı aynı zamanda pek çok geleneksel yemeğe ilham olmayı başarmıştır. Bu nedenle çam fıstığı denilince akla zeytinyağlı leziz bir dolmanın gelmesi de şaşırtıcı değil. Bu tarif ile bütünleşen fıstık çamının bir diğer adı da zaten dolmalık fıstık şeklindedir. Peki isim olarak aşina olduğunuz ve belki de tariflerinizde sıklıkla kullandığınız çam fıstığının faydalarını biliyor musunuz? Çam fıstığının önemli faydalarına detaylıca değinmeden önce dilerseniz biraz çam fıstığının nasıl üretildiğinden bahsedelim.

 

Çam Fıstığı Nasıl ve Nerede Yetişir?

 

Çam fıstığı, fıstık camı (Pinus pinea) denilen bir ağaç türünün kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen bir gıdadır ve besin değeri de oldukça yüksektir. Bir fıstık çamının kozalakları olgunlaştıktan sonra çiftçiler bir sopa yardımı ile bu kozalakları yere düşürür. Çiftçiler, topladıkları kozalakları güneş alan bir yerde kurumaya serer. Sıcak hava, kozalakların açılmasını sağlar ve içindeki tohumlar böylelikle kolayca dışarı çıkartılabilir. Daha sonra tohumlar suda bekletilerek yumuşatılır ve içindeki fıstığın ayrılması sağlanır. En son işlem olarak da tohumun dışındaki ince zar temizlenerek fıstık da kurutulur. Tüm kurumuş fıstıklar artık satışa hazır! Paketlenmiş çam fıstıkları sofralarınızda sizi mutlu etmek için raflardaki yerini alır.

 

Bulunduğumuz coğrafya çam fıstığı üretimi için avantajlıdır. Bütün Akdeniz ülkelerinde yetişebilen çam fıstığı ağacı, 20 metre boyuna kadar uzayabilir. Kozalak üretmeye ise 20 yaşından sonra başlar. Ülkemizde ise Aydın, Muğla ve İzmir şehirlerinde yaygın bir şekilde üretimi yapılır. Aydın'ın Koçarlı ilçesi çam fıstığı üretiminin yarısını gerçekleştirir.

 

Çam Fıstığı Faydaları

 

Çam fıstığının besin değeri son derece yüksektir. Bu durum çam fıstığının faydaları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çam fıstığının 100 gramında 60 gram yağ, 597 gram potasyum ve 14 gram da protein bulunur. Bunun yanında çok önemli işlerde görev alan vitamin ve mineraller de bulunur. Çam fıstığının en temel faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

* İçinde bol miktarda C vitamini olması nedeniyle sık tüketildiği zaman bağışık sisteminin korunmasında önemli rol oynar.

 

* Siyatiğe, bel ağrısına, sırt ağrısına, romatizma ağrılarına çam fıstığı iyi gelir.

 

* İçeriğindeki doymamış yağlar, protein, demir gibi değerler vücuttaki enerjinin daha uzun süre devam etmesini sağlar.

 

* Hamile anneler de çam fıstığını tüketebilirler; çünkü çam fıstığı bebek gelişimini destekler.

 

* İştahı bastırmak gibi önemli bir etkiye sahiptir ve bu da kilo verme çabalarınıza yardımcı olur.

 

* Bal ile karıştırılıp macun şeklinde tüketildiğinde cinsel gücü artırdığı bilinir. Ayrıca cinsel isteksizliğin ortadan kalkmasına ve sperm sayısının artmasına yardımcı olur. 

 

* İçindeki magnezyum ve protein gibi değerler, kalp krizlerini ve şeker hastalıklarını önlemede görev alır. Ayrıca magnezyum seviyesinin yüksek olması, halsizlik sorunlarına da iyi gelir.

 

* Demir bakımından oldukça zengindir, özellikle vegan beslenen kişiler için velinimet bir gıdadır.

 

* Çam fıstığı birçok mineral, vitamin ve antioksidanlara sahiptir. Bu içeriği ile cilt ve saç konusunda da faydalarını ortaya çıkartmıştır. Cildi nemli tutar, cildi besler ve onu dış etkenlerden korur. Çam fıstığı K ve E vitaminlerini de içerir. E vitamini yaşlanma sürecinin yavaşlamasında rol alır. 

 

* İçindeki kalsiyum, kemiklerin güçlü olmasında destekleyici görev görür.

 

Çam Fıstığı ile Yapabileceğiniz Yemekler

 

Tüm dünyada da severek tüketilen çam fıstığı, ülkemizde en çok pilav, dolma ve helvalar ile birlikte kullanılır. Siz yine de zeytinyağlı dolmalardan aşina olduğunuz çam fıstığını pek çok yemeğe katmayı deneyebilirsiniz. Mesela; kahvaltı için hazırladığınız yulaflarda, sebzelerde salatalarda, pek çok tarife gönül rahatlığıyla dahil edebilirsiniz. Çam fıstığını nasıl kullanırsanız kullanın, yemeğe farklı bir tat ve renk katacaktır. Çam fıstığı ile yapabileceğiniz bazı yemeklerin hazırlanışı şu şekildedir:

 

Çam Fıstıklı Humus (4 Kişilik - 60 dakika)

 

Malzeme Listesi:

 

  • 1 su bardağı nohut
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 4 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı kavrulmuş çam fıstığı 
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kekik

 

Hazırlanışı: Nohutları iyice yıkadıktan sonra haşlayın. Daha sonra haşlanmış nohudu, tahini, limonu ve çam fıstığını karıştırın. Pürüzsüz olana kadar mikserden geçirin. Eğer karışımınız biraz fazla katı gibi duruyorsa bir miktar ılık su ile açabilirsiniz. Karışımı bir kaseye aktarın, zeytinyağı ve kekik ekleyerek servis edin. Üzerini yine fıstık çamı ile süsleyebilirsiniz.

 

Çam Fıstıklı Muhallebi (4 Kişilik - 30 dakika)

 

Malzeme Listesi:

 

  • 1 lt süt
  • 200 gr toz şeker
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 30 gr kavrulmuş çam fıstığı
  • 100 gr Hindistan cevizi
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

 

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri bir tencerede soğuk sütle beraber karıştırın. Ardından tencerenizi ocağa alın ve devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamayı başlayınca ocaktan alın ve kaselere doldurun. Soğuk olarak servis edin.

 

İrmik Helvası

 

Malzeme Listesi: 

 

  • 500 gr irmik
  • 250 gr tereyağı
  • 2 paket dolmalık çam fıstığı
  • 1 lt süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Tarçın
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

 

Hazırlanışı: Öncelikle çam fıstığını 1 tatlı kaşığı tarağında hafif pembeleşene kadar kavurun. Elinizde kalan tereyağını ve irmiği de ekleyin. İrmiğin rengi dönene kadar karıştırarak kavurmaya devam edin. Diğer ocakta bir tencerede süt ile toz şekeri kaynatın. Hazırladığınız sıcak şerbeti irmiğe dökün ve aynı zamanda karıştırın. Kısık ateş ile birlikte şerbeti çekene kadar pişirmeye devam edin. İşlemleriniz tamamlandıktan sonra 15 dakika dinlendirin. Üzerine tarçın serperek afiyetle servis yapın.

 

İster kuru yemiş olarak tüketebileceğiniz isterseniz de yemeklerinizde değerlendirebileceğiniz çam fıstığı ürünlerine Ünal Kuruyemiş farkıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Sevdiklerinize hediye olarak da gönderebileceğiniz diğer tüm kuru yemiş çeşitlerini de aynı şekilde Ünal Kuruyemiş'in online platformundan 24 saat boyunca temin edebilirsiniz.

 

Çam Fıstığı Fiyatları

 

Çam fıstığının yararları düşünüldüğünde fiyatlarının diğer kuruyemişlere kıyasla biraz daha yüksek olması anlaşılabilir bir durumdur. Bu aynı zamanda çam fıstığının üretim koşullarının da zorluğuyla ilintili bir durumdur. Ünal Kuruyemiş'in online platformlarında en güncel çam fıstığı fiyatlarını görüntüleyebilir ve hemen sipariş verebilirsiniz. 1956 yılından gelen tecrübe ve birikimiyle hizmet veren Ünal Kuruyemiş'i güvenle tercih edebilirsiniz. Uygun fiyatlarla temin ettiğiniz Ünal Kuruyemiş çam fıstığı ürünlerini, serin ve kuru yerlerde muhafaza etmeyi unutmayın. Ayrıca ürünü güneş ışığından ve nemden uzak tutmaya çalışın.

 

 

Prepared by  T-Soft E-Commerce.