Sort
Total of 5 products are displayed.

Fındık Çeşitleri

 

En çok tercih edilen kuruyemiş çeşitlerinden biri olan fındık, enerji verici özelliği ile bilinir. İçeriğindeki sağlıklı yağlar ve vitaminler sayesinde hemen her yaştan insanın severek tükettiği fındık, ağızda bıraktığı nefis lezzeti ve çıtır özelliği ile öne çıkar. Besleyici ve tok tutucu yönüyle mutlaka ara öğünlere eklenmesi gereken fındık, sağlıklı atıştırmalıklar arasında favorilerdendir.

 

Günümüzde dikilen ağaçların farklı yapılarda olması ve fındığın geçtiği işlemler nedeniyle farklı fındık çeşitleri mevcuttur. Üreticiler uzun yıllardır tat ve görünüm olarak farklı olan fındıkları ayırt etmişler ve farklı isimle adlandırmışlardır. Türkiye'de en çok bilinen ve sevilen fındıklar yuvarlak, badem ve sivri fındık çeşitleridir. Bu tür fındıkların da alt adları bulunur ve farklı özelliklere sahiptir.

 

Palaz Fındığı ve Tombul Fındık

 

Yuvarlak fındıklar arasında en çok sevilenlerden biri tombul fındık çeşididir. Ülkemizde en çok Giresun'da yetişen tombul fındık, parlak ve açık kahverengi bir kabuğa sahiptir. Ortalama 1.10 mm kalınlığa sahip olan kabuğu kolayca kırılır. İç kısmı kolayca soyulabilir ve beyazlatılabilir. Tabla kısmına doğru genişleyen tombul fındık, uç kısmına doğru sivri bir hâl alır. Yuvarlak fındıklar arasında popüler olan ve Ordu'da yetişen çeşitlerden biri de palaz fındık çeşididir. Tabla kısmı daha geniş, uç kısmı da havlı olan palaz fındığın kabuğu mat kahverengidir. Kabuk kalınlığı ortalama 1.16 mm olduğundan kolayca kırılır.

 

Foşa Fındığı ve Çakıldak Fındık

 

Trabzon dolaylarında yetişen foşa fındığı ise iri gövdeli ve gösterişli fındıklardan biridir. Kabuğu daha kızıla çalan bir kahverengi şekildedir. İç zarları koyu kahverengi ve damarlı olan foşa fındığının kabuğu da orta sertliktedir. Karadeniz dolaylarında "Delisava" olarak bilinen ve ülkemizde en çok bulunan fındık çeşitlerinden biri de çakıldak fındık adıyla tanınır. Diğer fındıklardan daha geç uyandığı için don olaylardan daha az zarar gören çakıldak fındık, toprak ve iklim ayırt etmediği için en çok verim alınan fındık türlerinden biridir. İç kısmı fildişi renkte olan fındığın kabuğu açık kahverengidir.

 

Kalınkara Fındık

 

Fındık çeşitleri arasında ömrü az olanlardan biri de kalınkara fındık türüdür. Daha az ömürlü olmasına rağmen en yüksek verim alınanlardan biri olan kalınkara fındık, mat ve kirli kahve renkli kabuğa sahiptir. Ortalama 1.3 mm kabuk kalınlığı olan fındık orta sertliktedir. Hopa ve Trabzon dolaylarında yetişen fındıklardan biri olan kargalak fındık, ender bulunan değerli fındık türleri arasındadır. Kabuğu oldukça kalındır ve iç kısmında renkli kalın bir zar bulunur. 

 

Kan Fındık ve Uzunmusa Fındığı

 

Son derece lezzetli fındık türleri arasında sayılan kan fındık, koyu kırmızı ve kahverengi karışımı kabuk rengine sahiptir. Sivri bir uca sahip olan fındık en çok Trabzon'da yetişir. Lezzet bakımından zengin olan fındıklardan biri de Ordu'da yetişen, içi dolgun ve iri olan Uzunmusa fındığı'dır. Kabuğu kızıl kahve renklidir ve verim açısından da zengindir.

 

İncekara Fındık, Acı Fındık ve Kuş Fındık

 

Sivri fındık türleri ise hemen her bölgede yetişen incekara fındık, acı fındık ve kuş fındık çeşitleridir. Olgunlaşmış iç meyvesi iki yandan basıktır ve üretimi kolay fındıklardandır.

 

Badem Fındık

 

Badem fındık çeşitleri arasında ise yuvarlak badem fındık, yassı badem fındık ve değirmendere fındığı türleri bulunur. Lezzet açısından yüksek ancak verim açısından düşük olan bu tür fındıklar, adından da anlaşılacağı üzere badem şekline benzer.

Fındık Faydaları

 

Meyvesi sert bir kabuk içerisinde olduğundan erişilmesi zor olsa da fındığın pek çok faydası bulunur. Özellikle demir, potasyum, kalsiyum, çinko ve magnezyum bakımından zengin olan fındık, bol miktarda sağlıklı yağlar içerir. Protein, E vitamini ve Omega3 bakımından da zengindir. Gelişim çağındaki çocuklar için sağlıklı bir enerji kaynağı olan fındık, hastalık dönemlerinde vücudun çabuk toparlanmasını sağlar.

 

Fındıktan elde edilen ürünlerden biri de fındık yağıdır. Özellikle böbrek hastalıklarında ve ağrı veren böbrek taşı varlığında fındık yağı tüketilmesi tavsiye edilir. Kalp ve damar sağlığının korunması ile yüksek tansiyon rahatsızlıklarında da fındık ve fındık yağı tüketilmesi önerilir.

 

Saç, cilt, kas, kemik ve sinir sistemi sağlığı için de fındık birebirdir. Öte yandan kabızlık sorununu giderir, kanseri önlemede etkilidir ve erken yaşlanmaya karşı korur. Tok tutucu özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcıdır. Bu nedenle ara öğünlerde ve masa başı çalışılan iş yerlerinde sağlıklı atıştırmalık olarak tercih edilebilir.

 

Fındık Besin Değeri

 

Sert bir kabuk içerisinde yer alan fındık içinin besin değeri oldukça yüksektir. Enerji vermesi ile popüler olan fındığın 100 gramında 685 kcal enerji bulunur. 55 gram doymamış yağ asidi, 18 gram protein, 14 gram karbonhidrat, 44 gram selüloz ve 6 gram doymuş yağ içerir. Yüksek oranda lif içeren fındıkta kolestrol yoktur.

 

Fındık Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fındık satın alırken ilk dikkat edilmesi gereken saklama şartlarıdır. Nemli ortamlarda bulunan fındık içleri daha çabuk bayatlar. Bu nedenle mutlaka ambalaj içerisinde muhafaza edilmelidir. Eğer kabuklu fındık satın alınacaksa, kabuk üzerinde leke ve renk değişiminin olmadığına özen gösterilmesi gerekir.

 

Bayat fındığın tadı acı olduğundan ve tüketilmesi halinde birtakım olumsuzluklara neden olacağından fındık satın alırken mutlaka bilinen yerlerden alışveriş yapılması gerekir. Sizin için daima en kaliteli ve en taze kuru yemişleri sunan Ünal Kuruyemiş'ten güvenle alışveriş yapabilirsiniz. Damak tadınıza uygun fındık çeşitlerini satın almak için fındık satın al butonu ile dilediğiniz fındık çeşidini hemen sipariş verebilirsiniz.

 

Fındık Fiyatları

 

Fındık fiyatlarının her sene farklılık göstermesinin en temel nedeni o yıl içerisindeki üretim miktarının değişkenlik göstermesidir. Buna göre hasadın az olduğu yıllarda genel fındık fiyatları artış gösterirken, hasadın fazla olduğu senelerde ise fındık fiyatlarında düşüş görülür.

 

Bununla birlikte fındık fiyatlarını etkileyen diğer bir etmense tüketiciye ulaşmadan önce fındığın geçirdiği işlemlerdir. Toz fındık, fındık file, kıyılmış fındık ve fındık unu gibi ürünler için fazladan işlem gören fındıklar, bütün fındıklara göre daha yüksek fiyatlıdır. Benzer şekilde tuzlanmış çıtlatma fındık, çifte kavrulmuş fındık, çiğ fındık içi, pirinç fındık, tuzlu kavrulmuş fındık gibi çeşitler de elde edilirken farklı işlemlerden geçer. Ayrıca kabuklu fındık çeşitleri, kabuksuz satılanlara göre daha ucuzdur. Öte yandan organik üretim teknikleri ile elde edilen fındıklar, normal fındıklara göre nispeten daha pahalıdır.

 

Prepared by  T-Soft E-Commerce.