Sort
Total of 9 products are displayed.

Leblebi Nedir?

Leblebi, ülkemizde en çok tüketilen kuruyemişler arasında başı çeker. Leblebi aslında kavrulmuş nohuttan ibarettir. Özellikle kavrulan nohutlar, kavrulduktan sonra bildiğimiz leblebi haline gelir.

 Leblebi oldukça farklı türü bulunan bir çerezdir. Leblebi Ortadoğu ve Asya bölgesinde oldukça sık biçimde tüketilmektedir. Şekerli, çikolatalı v.b. gibi birçok farklı çeşidi bulunan Leblebi, bu şekilde her kitleye ulaşmıştır.

 Ülkemizde en çok tüketilen türler, klasik sarı leblebi, beyaz leblebi ve leblebi şekeridir. Sarı leblebi en çok tüketilen leblebi türüdür. Beyaz leblebi, sarı leblebiden sonra en çok tüketilen leblebi olma özelliğine sahiptir. Beyaz leblebi, sarı leblebiye nazaran daha sert bir yapıdadır ve tuz oranı daha düşüktür.

 Leblebi konusunda en çok tanınan yer hiç şüphesiz Çorum’dur. Çorum leblebisi en güzel hazırlanan ve en çok çeşidin bulunduğu kentimizdir. Bu nedenle Çorum leblebisi özellikle tercih edilir.

 Leblebi Türleri

 Leblebi türleri bir hayli fazladır. Aslında leblebi çeşitleri, şehirden şehre farklılık gösterir. En çok tüketilen leblebi sarı leblebi, beyaz leblebi ve Girit leblebisidir. Bu leblebilere ek olarak çikolatalı, acılı, ballı, susamlı, meyveli, Türk kahveli v.b. gibi türler de bulunur.

 Leblebinin oldukça farklı çeşidi olsa da en faydalı olan hiç şüphesiz sarı leblebidir. Özellikle midesinden rahatsız olanlar için sarı leblebi oldukça önemlidir.

 Leblebi İlk Ne Zaman Yapıldı?

 Leblebinin geçmişinin 700 yılı bulduğu tahmin edilmektedir. İlk leblebiyi 1370 ila 1390 yılları arasında Şeyh Murat Gazi’nin ürettiği düşünülmektedir.

 yüzyılda yaşayan seyyah Evliya Çelebi’nin, İstanbul’da yediği leblebilerden bahsetmesi de dikkat çekici noktalar arasında yer alır.

 Leblebinin Faydaları

 Leblebinin en önemli özelliği kalori ve karbonhidrat oranının düşük ve protein oranının yüksek olmasıdır. Bu özellikleri sayesinde diyet yapan kişiler için oldukça önemli bir besin kaynağı halini almıştır.

 Leblebinin en önemli özelliklerinden bir tanesi, içerisinde yüksek oranda lif bulundurmasından ileri gelir. Lif oranının yüksek olması, sindirimi kolaylaştıran etmenlerin de başında gelir. Bu nedenle düzenli olarak leblebi tüketmek sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığın giderilmesinde ve şişkinliğin önlenmesine yardımcı olur.

Prepared by  T-Soft E-Commerce.