x

Uzman Diyetisyen İdil İmamoğlu'ndan Aşure Tarifi ve Püf Noktaları

18 Ağustos 2021
Uzman Diyetisyen İdil İmamoğlu'ndan Aşure Tarifi ve Püf Noktaları

Uzman Diyetisyen İdil İmamoğlu’ndan Aşure Tarifi ve Püf Noktaları

 

 

Enerji ve besin öğesi içeriği oldukça zengin ve dengeli olan aşure, enerji ihtiyacı daha yüksek olan gebeler, emziren anneler, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, sporcular ve işçilerin beslenmesinde daha kolay yer alabilir.

 

Her evde farklı yöntemlerle pişen bu harika tatlımızın tarifine geçelim.

 

AŞURE MALZEMELERİ / Aşure: 20 Porsiyon

 

Tahıllar

Buğday

2 Su Bardağı

 

 

Kuru Fasülye

1 Su Bardağı (kuru ve çiğ 160g)

 

 

Nohut

1 Su Bardağı (kuru ve çiğ 160g)

 

Meyveler

Kuru Üzüm

1 Çay Bardağı

 

 

Kuru Kayısı

5 adet (80g)

 

 

Kuru İncir

5 adet (100g)

 

 

Elma

1 Küçük Boy (100g)

 

 

Portakal Kabuğu

1 portakalın kabuğu

 

Yemişler

Fındık

100g

 

 

Kabuksuz Badem İçi

100g

 

 

Ceviz İçi

100g

 

 

Kabusuz Yer Fıstığı

100g

 

Diğer

Karanfil

5 adet

 

 

Toz Şeker

1 Su Bardağı (160g)

 

 

Süt

1 Çay Bardağı (100ml)

 

 

Tarçın

1 Çubuk

 

 

Tuz

1 Çimdik

 

 

 

 

YAPILIŞI : Nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden suda bekletin. Aşurelik buğdayı birkaç sefer elinizle ovuşturarak yıkayın. Derin bir tencereye alın. Üzerini bir miktar geçecek kadar sıcak su ilave edin ve orta ateşte aralarda karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencerelere alıp, sıcak su ekleyerek orta ateşte haşlayın.

 

Kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzümleri bol suda yıkayın, kayısı ve incirleri küpler halinde doğrayın. Kuru meyveleri ve yemişleri sıcak suda bekletin. Elmayı küpler halinde doğrayın.

 

Haşlayıp süzdüğünüz nohut, kuru fasulye ve suda beklettiğiniz kuru üzüm ve kuru kayısıyı ve elmayı buğdayın bulunduğu tencereye aktarın. Aşure tenceresine 5 su bardağı sıcak su ekleyin.

 

Portakal kabukları, karanfil, çubuk tarçın, fındık, badem ve yer fıstığını aşurenize ekleyin. Tüm malzemeyi, aralarda karıştırarak 20 dakika daha orta ateşte pişirin. Sütü ılıştırarak tencereye ekleyin ve hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş ekleyerek, karıştırmayı sürdürün.

 

Aşurenizin renginin koyulaşmaması için en sona doğranmış kuru inciri ve suda  beklettiğiniz cevizleri ilave ederek kısık ateşte 5-10 dk daha pişirin. Şimdiden afiyet olsun !

Aşurelik ürünlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.