VEGAN BESLENME

05 Kasım 2019
VEGAN BESLENME

Vegan Beslenme

Vegan beslenmeden bahsetmeden önce veganlığın ne olduğunu kısaca anlatalım. Vegan bireyler hiçbir biçimde hayvansal ürün kullanmazlar ve bu yönüyle bilinirler. Bu nedenle de özellikle beslenmeye ağırlık vermeleri gerekir. Bu nedenle sağlığımız için aşırı derecede faydalı olan kuruyemişler, veganların temel gıdalarından birisidir. Veganlar kuruyemişlerle sütten peynire kadar birçok bitkisel tarif hazırlarlar. Son yıllarda, özellikle genç bireyler arasında vejeteryan ve hatta vegan diyetlerine olan çekimde yavaş ama sürekli bir artış olmuştur. Veganlık birçok sağlık yararı sunarlar, ancak besin eksikliklerinden kaçınmak ve tüm temel besin bileşenlerini sağlamak için vegan bir diyetin, her şeyden daha fazla düşünülmüş ve daha fazla bilgiyle planlanmış olması gerekir. Vejetaryen diyete kuruyemiş dahil etmek, dengeli ve lezzetli bir gıda düzeninde temel taş olabilir.

Vegan diyeti katı bir vejetaryenlik şeklidir ve hayvanlardan elde edilen ürünler kesinlikle kullanılmaz. Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur. Deney grubu olarak veganları içeren birkaç çalışma vardır, vegan diyetler vejetaryen ve omnivor diyetlerle doğrudan karşılaştırıldığında, bu beslenme biçimi çeşitli koruyucu sağlık yararları gösterir. Vejetaryen diyetleri metabolik ve kardiyovasküler hastalıklara ve ayrıca bazı kanserlere karşı koruma sağlamıştır. Özellikle vegan diyetleri, obezite, hipertansiyon, tip 2 diyabet, kardiyovasküler mortaliteye karşı ek koruma sağlamaktadır.

Kuruyemişlerin Sağlığa Yararları

Yüzde 100 bitki bazlı bir diyet, protein, demir, çinko, kalsiyum, uzun zincirli omega-3 yağ asitleri ve B12 vitamini olmak üzere bazı beslenme yetersizliği riskini artırabilir. Bu diğer tüm beslenmelerde de böyledir. Bu nedenle beslenme şekli ne olursa olsun beslenme düzeninin sağlıklı bir hale getirilmesi gerekmektedir. Vegan beslenmede çeşitli besin yoğunluğuna sahip kuruyemiş türlerinin tüketilmesi, vegan beslenmeye önemli katkı sağlar çünkü her çeşit kuruyemiş farklı beslenme yararları sunar.

Kuruyemişler yalnızca enerji, kompleks karbonhidratlar, lif ve esansiyel yağ asitleri değil aynı zamanda yüksek miktarda protein de sağlarlar. Antep fıstığı, badem ve yer fıstığı protein bakımından zengin besinler arasındadır, sadece 50 g antep fıstığı tipik bir yumurtadan daha fazla protein içerir. Fındıkta lif, protein ve yağın birleşimi öğün ve atıştırmalıklara doygunluk sağlar. Karışık bir diyette B2 vitamini (riboflavin) süt ürünleri ile alınırken veganlar badem, antep fıstığı ve kaju fıstığı ile bu ihtiyacı karşılayabilir. Ceviz, önemli bir omega 3 yağ asidi kaynağıdır.

Kalsiyum; badem, antep fıstığı, fındık ve Brezilya fıstığı gibi bitki bazlı yiyeceklerden elde edilebilir. Çinko tedarikine gelince, veganlar akıllı seçimler yapmak zorundadır çünkü en yüksek miktarlar doğal olarak et ve peynir gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Yine fındık ve çam fıstığı bu anlamda katkı sunar. Bitki bazlı yiyeceklerden demir elde etmek daha zordur, ancak C vitamini bakımından zengin meyve ve sebzelerle birlikte demir, kaju fıstığı, badem, antep fıstığı veya fındıktan alınabilir.

Vegan diyette çiğ kuruyemişler çok önemlidir. Çünkü veganlar bunlarla çeşitli birçok vitamin ve minerali vücutlarına almış olurlar. Veganlar kuruyemişlerle süt ve peynir gibi kahvaltılık gıdaları da yapmaktadırlar. Bu nedenle çiğ kuruyemiş veganlar için çok ama çok önemlidir.

Vegan diyetteki kuruyemişler eksiklikleri ve tek taraflılığı önlemek için sadece temel besinleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda lezzet ve çeşitlilik açısından zenginleştiricidir. Kuruyemişler “yemeye hazır” olmaları ve atıştırmalık olarak taşıması kolay olmaları ile karakterize edilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.