FRANCHISE BAŞVURU FORMU

Türk Kahvesi Çeşitleri

 

900’lü yıllarda Etiyopyalı bir çoban tarafından bulunan kahve bitkisinin zamanla çekirdeği kavrularak dövülmüştür. 1000’li yıllarda Arap tüccarlar tarafından Arap yarımadasına getirilen kahve bitkisinin çekirdekleri kaynatılarak kahwa adı altında içecek elde edilmiştir.

Kahvenin Osmanlı topraklarına gelişi ise 1400’lü yıllara dayanır. Söz konusu dönemde Yemen’de sufiler arasında yaygınlaşan kahve, zamanla halk tarafından da tüketilir hale gelmiştir. Kanuni Sultan Süleyman devrinde Yemen Valisi olan Özdemir Paşa tarafından kahve, Osmanlı kültürüne tanıtılmıştır. İstanbul’da kahvehanelerin açılması ile de söz konusu ürün giderek yaygınlaşmıştır.

Günümüzde insanların misafirlerine yaygın olarak ikram ettiği içeceklerden biri olan Türk kahvesinin birçok çeşidi vardır. Bu kapsamda en çok tercih edilen ve bilinen Türk kahvesi çeşitleri şunlardır:

  • Sütlü Türk Kahvesi: Türk kahvesinin kendine has sertliği süt ile yumuşatılarak pişirilir. Klasik Türk kahvesinden tek farkı cezveye su yerine süt katılmasıdır.
  • Menengiç Kahvesi: Menengiç kahvesi de klasik Türk kahvesi gibi cezve içerisinde su ile hazırlanır. Birçok müdavimi olan menengiç kahvesi süt ile de yapılabilir.
  • Dibek Kahvesi: Öğütülme şekli ile klasik Türk kahvesinden ayrılan dibek kahvesi, kahve çekirdeklerinin büyük havanlarda dövülmesi ile elde edilir. Türk kahvesine oranla daha yoğun kıvamda olan dibek kahvesi, yumuşak içimi ile kahve severleri mest eder. 
  • Mırra: Türk kahvesi fincanından daha küçük ölçekte sunulan mırra, kahvenin birçok kez demlenmesi sonucunda elde edilir. Uzun bir demlenme sürecinden sonra hazırlanan mırra, bardağın kenarındaki pekmezimsi izden anlaşılır. Tadının acılığı ve yapımının zorluğu nedeniyle mırra, çoğunlukla özel günlerde tüketilen bir kahve türüdür. 
  • Kervansaray Kahvesi: Adıyaman yöresine özgü olan bu kahve çeşidinin içeriğinde kahve, damla sakızı, çikolata, keçiboynuzu, menengiç, krema ve sahlep bulunur. Klasik Türk kahvesinden daha yoğun olan Kervansaray kahvesinin içimi oldukça yumuşaktır. 
  • Aromalı Türk Kahvesi: Klasik Türk kahvesinin içine çeşitli aromalar katılarak hazırlanan bir kahve çeşidi olan aromalı Türk kahvesi, farklı lezzet arayanlara hitap eder. Genellikle damla sakızlı ve çikolatalı çeşitlerini görmeye alışkın olduğumuz bu kahve türü her geçen gün daha da çeşitlenir.

 

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi, köpüklü yapılması ile ön plana çıkan bir kahve türüdür. Kahvenin köpüklü yapılmasında ilk prensip de kahveni taze olmasından geçer. Kıvamında bir Türk kahvesi yapmak için taze çekilmiş kahve almanızda fayda vardır. Taze çekilmiş kahve, aynı zamanda yoğun bir kahve kokusunu da beraberinde getirir.

Kahve yapımında kullanılan su da kahvenin taze olması kadar lezzete katkı yapan bir etmendir. Tatlı ve kireçsiz içme suyu tercih ederek bol köpüklü Türk kahvesi yapabilirsiniz. Ayrıca kahve için kullanılan suyun soğuk olmasına da özen gösterilmelidir. Soğuk su, kahvenin pişme süresini artırarak daha kıvamlı olmasını sağlar. Lezzetli bir Türk kahvesi için cezvenin içine koyacağınız su, kahve ve şeker miktarı son derece önemlidir. Cezvenin içerisindeki karışım ayarını tutturamadığınızda arzu ettiğiniz kahve tadını alamazsınız.   

Genel olarak Türk kahvesi hazırlarken bir fincan için iki dolu çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı kuru kahve yeterli olur. Fakat kahvenin katılacağı ölçü, fincanın büyüklüğüne göre de değişir. Kaç kişilik kahve yapacaksanız cezvenin içerisine koyacağınız su ve kuru kahve miktarını ona göre belirleyebilirsiniz. Su ve kahve cezveye koyulduktan sonra iyice karıştırılmalıdır.

Cezvenin içine koyulacak malzemeler tamamlandıktan sonra kısık ateşte yanan ateşe konulması tavsiye edilir. Cezve ateşe koyulduktan sonra karıştırılmamalıdır. Kahvenin yavaşça kabarması beklenmelidir. Kahve, kısık ateşte kenarlardan orta kısma doğru yavaş yavaş kabarır. Köpük oluşumunu yeterli gördüğünüz zaman cezveyi ocaktan alıp köpükleri eşit şekilde fincanlara dağıtmanız gerekir. Sonrasında cezve, bir kaynama süresi daha kısık ateşe koyulur. Bu aşamadan sonra cezve ocaktan alınarak içerisindeki kahve fincanlara eşit şekilde dağıtılır.

Türk kahvesi ister sade isterse şekerli olarak hazırlansın, tek başına sunumu yapılmaz. Türk kahvesinin geleneksel sunum şeklinde su, maden suyu veya şerbet gibi yöresel tatların yanında çikolata ya da lokum gibi yiyecekler de ikram edilebilir. Bu özel sunum yöntemi, Türk kahvesi için ritüel olarak kabul edilen bir faktördür. 

 

Türk Kahvesi Faydaları

Türk kahvesinin, içerisinde bulunan bileşenler sayesinde bilişsel ve ruhsal fonksiyonlar başta olmak üzere genel sağlık durumunun iyileşmesine yardımcı etkisi vardır. Kahve, herhangi bir hastalıktan dolayı tüketmesi doktor tarafından yasaklanmamış kişileri pek çok hastalıktan koruması ile bilinir. Uyanık ve zinde tutması, zihni açması gibi kahvenin herkes tarafından bilinen faydaları olsa da kahvenin faydaları bunlarla da sınırlı değildir.  

Kahvenin faydaları ve sağlığa etkileri, bilimsel araştırmalara konu olan hususların başında gelir. Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak tüketilen içeceklerden olan kahve, aynı zamanda cilt sağlığı açısından önemli bir bitkidir. Aşağıda kahvenin insan sağlığı üzerindeki önemli etkilerini bulabilirsiniz.

 

Enerji Verir ve Zekâyı Güçlendirir 

Kahvede bol miktarda kafein bulunur. Kafein, tüketilmesinden kısa süre sonra kana karışarak beyine ulaşır. Beyinde uykuya neden olan adenozin hormonu vardır. Kafein tüketimi adenozin hormonunu inhibe ederek uyanık kalmayı sağlar. Bu sayede enerji düzeyi artar ve böylelikle gün içerisinde oluşan yorgunluk da atılmış olur.

Kahve, zihni açık tutarak işteki konsantrasyon ve verimliliği artırır. Beyinde sağladığı bu etki kahvenin aynı zamanda hafızayı, ruh halini, reaksiyon süresini ve bilişsel fonksiyonları güçlendirdiğinin de bir göstergesidir.

 

Yağ Yıkımını Hızlandırır

Kahve, fazla kilo problemi olanların da yaygın olarak tercih edeceği besin kaynaklarından biridir. Fazla kilolarda kurtulmak isteyen bireyler her şeyden önce yağ yıkımını hızlandırıcı tedbirler almalıdır. Kahve, metabolizmayı önemli oranda artırarak yağ yıkımını hızlandırır. Vücuttaki yağ parçalandığında ortaya serbest yağ asitleri çıkar. Yağ asitleri, kahve tüketilerek enerji oluşumuna daha çabuk dâhil edilir.

Kahve, sade olarak tüketildiğinde sıfıra yakın bir kaloriye sahiptir. Bu nedenle diyetisyenler tarafından kahve tüketimi tavsiye edilir. Kilo vermeye destek olması açısından günde 2 fincan sade kahve tüketilebilir.   

 

Fiziksel Performansı Yükseltir

Kahvede bulunan kafein, adrenalin hormonunda artışa neden olur. Adrenalin, insanda heyecan ve korku gibi durumlarda ortaya çıkan bir hormondur. Bu sayede kahve, fiziksel performansı artırmada çok etkili bir besindir. Yine yağ yıkımına bağlı olarak vücutta enerji miktarı artar. Böylece adrenalin seviyesini yükselterek fiziksel performansın yükselmesine neden olur. Özellikle sporla aktif olarak meşgul olan bireyler, sportif faaliyetlerden yarım saat önce bir fincan kahve tüketmelidir.

 

Bol Miktarda Mikronutriyen İçerir

Kahvenin içeriğinde çok miktarda besin değeri yüksek mikronutriyen vardır. Bir fincan kahve tüketilerek günlük B12 gereksinimin % 11’i, B5 ihtiyacının % 6’sı, potasyum ve mangan ihtiyacının % 3’ü, B3 vitamininin ise % 2’si karşılanır.

 

Alzheimer, Demans ve Parkinson Hastalıklarına Karşı Etkilidir

Başlıkta sayılan hastalıklar özellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde etkili olan nörolojik rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların tedavisi net olarak bilinmese de düzenli kahve tüketenlerin Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalinin % 65, Parkinson hastalığına yakalanma ihtimalinin % 30-60 oranında azaldığını gösteren bilimsel çalışmalar vardır. 

 

Kansere Karşı Koruma Sağlar

Kahve, antioksidan içeriği çok yüksek bir besin kaynağıdır. Bu nedenle kahve, karaciğer kanseri ve kolorektal kanser çeşitleri başta olmak üzere kansere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Kahve, hücre yapısını koruyarak kontrolsüz şekilde çoğalmalarını önler. Aynı zamanda diyabet hastalığından korunmaya karşı da etkilidir.

 

Türk Kahvesi kaç kalori?

Türk kahvesi, damak tadına göre şeker seviyesi ayarlanan bir içecektir. Her şeker oranında kahvenin kalori değeri de doğal olarak değişir. Bu kapsamda 1 fincan şekerli Türk kahvesi (80 gr) 42 kcal’dir. Orta şekerli Türk kahvesinin kalori oranı ise 22 kcal’dir. Az şekerli Türk kahvesi içeriğinde 7 kcal enerji barındırırken sade Türk kahvesinde bu oran 2 kcal’dir. Bu verilere sütlü Türk kahvesinin kalori değerini de eklemekte fayda vardır. Bu kapsamda 1 fincan (205 gr) sütlü Türk kahvesinin kalori oranı 71 kcal’dir. 

 

Türk Kahvesi Fiyatları

Türk kahvesi fiyatları, ürünlerin türüne ve gramajına göre farklı fiyat aralıklarındadır. Ünal Kuruyemiş’in zengin ürün yelpazesi arasından bütçe dostu kahve çeşitleri ile karşılaşabilirsiniz. Taze çekilmiş olarak satışa sunulan Türk kahvesi 100, 500 ve 1000 gr ambalajlarda satışa sunulur. Sitemizden satılan tüm ürünler hava almayacak şekilde paketlenerek, güvenli şekilde adresinize sevk edilir. Ürünleri perakende olarak satın alabileceğiniz gibi toptan da satın alabilirsiniz.

Whatsapp