FRANCHISE BAŞVURU FORMU

Kuru Kayısı Çeşitleri

 

Besin değeri oldukça yüksek olan kayısı, ülkemizde en yaygın olarak Malatya’da yetişmesiyle bilinen bir meyvedir. Yetiştiği bölgenin toprağının yapısına ve iklim koşullarına bağlı olarak bazı değişken özellikler gösterebilir. Başlıca değişiklikler arasında; tadı, kokusu, aroması, rengi, boyutu ve yumuşaklığı sayılabilir. Bu değişkenlik gösterebilen yapısı sayesinde kuru kayısı, kendine has özellikler göstererek farklı damak tatlarına da kolayca uyum sağlayabilir.

Kayısı, dalından koparıldıktan sonra besin değerini kolayca saklayabildiği için meyve suyu ve nektar gibi ürünlerin üretilmesinde sıklıkla kullanılabilir. Ancak yalnızca bununla yeterli kalmaz. Kullanım ömrünün daha uzun olabilmesi adına da kurutularak daha kolay bir şekilde muhafaza edilebilir. Bunlara ek olarak kayısının kurutulmasının başka avantajları da bulunmaktadır. Yalnızca temmuz ayı değil, yılın her ayında kolayca ulaşılabilen bir besindir. Böylece kilo ile veya paket halinde satılan kuru kayısı, tüketiciye hem pratik hem de keyifli bir deneyim sunar. Mevsim değişimlerinden etkilenmeyen kuru kayısı, her an komposto ya da reçel gibi gıdaların yapımında da kullanılarak doğal şeker ihtiyacınızı kolay yoldan karşılayabilir.

Sağlıklı beslenme ve diyet konusunda akla ilk gelen besinlerden biri olan kuru kayısı, yüksek besleyici özelliğinin yanı sıra tam anlamıyla bir enerji deposudur. İçerdiği lif, protein ve yağ ile gün içinde enerjinizi yükseltip sizi dinç tutarken, cildin güzel görünmesine de yardımcı olur. En sık tüketilen kuru meyvelerden biri olan kuru kayısı, pastacılık ürünleri sektöründe de yaygın bir üründür. Kuru kayısı çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden biri şekerpare kuru kayısıdır. En meşhur olduğu bölgelerin başında Iğdır gelmekle birlikte kabuğu benekli bir yapıdadır. Besin değeri yüksektir ve kokusu ile tadı oldukça aromatiktir. Sağlıklı beslenmede tercih edilen bir kayısı çeşidi olmasının yanında aşure, pasta, kek gibi hamur işi ve tatlılarda da tat verme ve süsleme amacı ile kullanılır.

Kükürtleme işlemine maruz bırakılmadan, güneş altında veya doğal yollarla kurutulduğu için farklı bir renge sahip olan gün kurusu kayısı, mineral bakımından oldukça zengindir. Tüm kuru kayısı çeşitleri gibi cildi güzelleştirmesinin yanında dişlerin sağlıklı yapısını da korur. A vitamini kaynağı olup göze parlaklık verir, görme gücünü artırır, antioksidanlı yapısı sayesinde kansere karşı güçlendiricidir ve lifli yapısından dolayı da sindirim sisteminin kolay çalışmasını sağlar. Yüksek magnezyum değerleri ile kan basıncını doğal bir şekilde dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.

Bir diğer çeşit ise yaprak kuru kayısıdır. C vitamini değerlerinin yüksek olmasının yanında yıl boyunca atıştırmalık olarak rahatlıkla tüketilebilir. Yaprak kuru kayısı, hoşaf ve benzeri yiyecek içeceklerin yapımında da oldukça sık tercih edilir. Yoğurt ve süte de ekşi ama özgün bir tat katmasının yanı sıra birlikte tüketildiği gıdanın besleyici özelliğini de katlayarak artırır. Hoşaflık kayısı, ekşi kayısı, yarma kayısı olarak da yöreden yöreye farklı adlarla anılabilir.

 

Kuru Kayısı Faydaları

Kuru kayısı, sindirim sisteminin çalışmasına olan katkılarıyla dikkat çeker. Bu durumda özellikle diyet lifi oranının yüksek olması etkilidir. Kuru kayısı kabızlığı önemli ölçüde engeller ancak aşırı tüketildiği takdirde de ishale yol açabilir. Bu sebeple tüketim miktarını aşmamaya özen gösterilmelidir. Öğünlerden önce 2-3 adet kuru kayısı, su ile tüketildiğinde güzel bir etki gösterebilir. Bolca demir içerdiği için anemi ya da diğer bir adıyla kansızlık tedavisinde kullanımı yaygındır. Bakır değerleri de yüksek olduğundan dolayı dengeli bir ruh halinde kalınmasına yardımcı olur. Öte yandan kırmızı kan hücrelerinin üretiminin artmasına destek verir.

Kuru kayısı, çok miktarda potasyum içerir. Bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Aritmi ya da halk arasında ritim bozuklukları olarak da bilinen hastalığa iyi gelir. Kas gelişimine katkı sağladığı için çocuklara küçük yaşlardan itibaren yedirilebilir. Yüksek magnezyum içeren kuru kayısı, kan basıncını doğal bir şekilde dengeler ve yüksek tansiyonun düşmesine katkı sağlar. İçinde şeker bulunmadığı ve glisemik indeksi de çok düşük olduğu için kan şekerini yükseltmez.

İçerdiği A vitamini sayesinde cilt sorunlarına iyi gelmesiyle bilinir. Hücre yenilenmesini desteklediği için egzama, güneş yanığı gibi problemlerde de tercih edilmektedir. Görme yetisini artırıp göz hastalıklarına karşı bir koruma sağlamasına ek olarak gözün parlaklığını da artırır. Gelişim çağındaki çocuklarda daha sık görülen ateşli hastalıklarda koruyucu bir özelliğe sahip olan kuru kayısı, vücut ısısının düşmesine yardımcı olur. Vücut ısısının yükseldiği fark edildiğinde 3-4 adet kuru kayısı tüketilirse, ısıda yavaş yavaş düşme görülecektir. Ayrıca mide, karaciğer, kalp ve sinir hastalıkları için de güçlendirici nitelikte bir besindir. Kuru kayısının sahip olduğu besin değerleri bunlarla da sınırlı değildir. Bu özel besin ayrıca protein; C, E ve K vitamini, çinko ve sodyum deposudur.

 

Kuru Kayısı Kaç Kalori?

1 adet, yani yaklaşık 10 gr ağırlığında bir kayısı kurusu yaklaşık olarak 25 kaloridir. 1 porsiyon ise yaklaşık 100 gr olmakla birlikte ortalama 241 kaloriye denktir. 1 orta boy kâse kuru kayısı ise 482 kaloriye tekabül eder. Düşük kalorisi sebebiyle sağlıklı beslenme ve diyet listelerinin de yıldız gıdalarından biridir. Zengin besin değerlerine sahip bu gıda, ara öğünler ve tatlı krizleri için son derece güzel, faydalı bir alternatiftir. Kolesterol içermediği için de bu hastalığa sahip bireyler tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Ayrıca besin değerlerine de bakılacak olursa, 1 porsiyon (100 gr) kuru kayısının içinde yaklaşık 3,4 gr protein; 7 gr lif; 53 gr şeker; 63 gr karbonhidrat; 0,5 gr yağ; 1,162 mg potasyum; 10 mg sodyum bulunur. 

 

Kuru Kayısı Fiyatları

Elbette her doğal gıda gibi kayısı kurusunun da fiyatı; çeşidine, miktarına ve içeriğine göre değişiklik gösterir. Farklı fiyat aralıklarında bulunan şekerpare, gün kurusu ve yaprak kuru kayısı çeşitlerine sitemizden kolayca ulaşabilir ve damak zevkinize uygun olanı bulabilirsiniz. Kilitli paketlerde satın aldığınız ve nem oranı düşük kuru kayısıyı, tüketmeye başladığınızda paketin kilidini kapatarak bozulmadan uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Kuru kayısının serin ve kuru ortamda saklandığında bozulma ihtimali düşüktür. Nemli bir bölgede yaşıyorsanız; hava geçirmeyen bir kap, vakumlu poşet, streç film ya da bir kavanoz içerisinde de muhafaza edebilirsiniz. Kuru havası olan bir bölgede yaşıyorsanız, bez bir torbada tutmayı tercih etmeniz dahilinde kuru kayısınızın ömrü de uzayacaktır. Bez torbayı ara sıra havalandırdığınızda ürünlerin güzel tadı ve kokusu kaybolmayacaktır. Her mevsim sofranızda yer edinebilen kuru kayısı, her istediğinizde tüketebileceğiniz şifa kaynağı bir üründür. Sitemizde bulabileceğiniz 250 gramlık paketlerde tüketiminize sunulan ürünleri, dilerseniz sevdiklerinize hazırlayacağınız hediye paketlerine de dahil edebilirsiniz. Böylece sağlıklı, organik ve hafif bir hediye alternatifi elde etmiş olursunuz.

Pek çok bitkisel antioksidan açısından zengin olan bu ürün, vücudu toksik ve istenmeyen öğelerden arındırmak için son derece idealdir. Ayrıca taze kayısıya göre daha fazla potasyum ve sodyum içerdiği için hücre içi ve hücre dışı su seviyelerinin dengesini de düzenler. Bol besin kaynağı ve düşük kalorili yapısı sayesinde sağlıklı beslenme deyince akla ilk gelen gıdalardan biridir. Gelişim çağındaki çocuklar ve çeşitli hastalıkların tedavisi için de oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Hava almayan paketlerde tüketime sunulan kuru kayısıyı dilerseniz sitemizden toptan bir şekilde de satın alabilirsiniz.

Whatsapp