FRANCHISE BAŞVURU FORMU

Hünnap Çeşitleri

 

Hünnap güçlü antioksidan içeriğe sahip bir meyvedir. Yüksek miktarda C vitamini içeren hünnap, bağışıklık sistemine olumlu yönde katkıda bulunan bir meyvedir. Soğan ve sarımsakta bulunan damar sağlığını koruyan niasin adlı madde yönünden hayli zengin olan hünnap, kan dolaşımına oldukça faydalıdır. Taze ve kuru olarak tüketilmesi uygundur. Eylül ayı itibariyle tezgahlarda yerini alan taze hünnap Ekim ayına kadar tazeliğini korur. Daha sonra doğal yöntemlerle kurutularak yılın 12 ayı tüketilmeye uygun hale getirilir. Taze hünnap meyvesi meyve salatalarında ve tatlılarda kullanılabilir. Kurutulmuş hünnap meyvesi kompostolarda, gronola karışımlarında ve şeker yerine bazı tatlılarda kullanılabilir.

 

Hünnap meyvesi yaş ve kuru haliyle çeşitli yemek tariflerinde yer alabilir. Kuru hünnap kullanılarak kurabiye, kek ya da çörek yapılabilir. Yaş meyve kullanılarak şeker eklentisiz meyve salatası yapılabilir.

 

Hünnap Meyvesi İle Sağlıklı Lezzetler

 

Kuru ya da yaş hünnap meyvesine eklenecek şeker miktarı azaltılarak reçel ya da marmelat imal edilebilir. Meyve şekerinden faydalanılarak eklenecek şeker ya da tatlandırıcı madde miktarı azalacağından son derece sağlıklı farklı tatlar elde edilebilir. Marmelat ve reçeller kahvaltılık olarak kullanılabileceği gibi aynı zamanda tart, kek ve kurabiye gibi alternatiflere dönüştürülebilir.

 

Hünnap meyvesinden çeşitli baharatlarla harmanlanmasıyla püre elde edilerek daha sonra tatlılara eklemek veya çeşitli hamur işi tariflerinde değerlendirmek üzere saklanabilir. Kuru hünnap meyvesi şeker oranı yüksek lezzetler elde etmek için oldukça idealdir. Yaş meyvesi de tatlandırıcı ürünler ve baharat oranı çeşitlendirilerek rahatlıkla kullanılabilir.

 

Hünnap Kaç Kalori?

 

Hünnap yaş haliyle şeker oranı çok yüksek olmayan bir meyvedir. 100 gramında yaklaşık olarak 79 kalori bulunur. Bir porsiyon hünnap ortalama 4 adet meyveye denk gelir ve ortalama 48 kaloridir. İçeriğinde yağ olmaması sebebiyle diyet yapan kişilerin meyve seçiminde ilk tercihleri arasında yer alır. 100 gr hünnap meyvesinde 69 mg c vitamini bulunur. 100 gr hünnap meyvesi 2000 kalorilik beslenme şekline göre bir kişinin günlük %115.0 oranında C vitamini ihtiyacını karşılar. Kış aylarında bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan hünnap meyvesi içeriğinde bulunan yüksek orandaki C vitamini sayesinde kış çaylarının içinde yer alabilir.

 

100 gr yaş hünnap meyvesinde; 1.2 gr protein, 40.0 IU A vitamini, 69.0 mg C vitamini, 250.00 mg Potasyum, 21.0 mg Kalsiyum ve 0.5 mg Demir bulunur. Diyet yapan kişilerin, %94 oranında karbonhidrat içeren hünnap tüketiminde besin hesaplayıcı programlar kullanarak günlük karbonhidrat miktarını aşmadan tüketim yapması önerilir. Şeker hastaları için faydalı olarak önerilen yaş hünnap meyvesinin kuru halinin doktora danışılarak tüketilmesi önerilir.

 

Kurutulmuş hünnap meyvesinin kalorisi yaş haline göre oldukça yüksektir. Her meyvede olduğu gibi kurutma işlemi sonrasında şeker ve karbonhidrat oranı artar. 100 gr kurutulmuş hünnap meyvesinde yaklaşık olarak 281 kalori bulunur. 1 porsiyon kurutulmuş hünnap 17 gr yani 5 adet meyveye karşılık gelir ve 48 kalori içerir. 100 gr kuru hünnap meyvesinde; 72.5 gr karbonhidrat, 6.0 gr lif, 4.7 gr Protein, 217.6 mg C vitamini, 217.0 mg Potasyum, 63.0 mg Kalsiyum, 5.1 mg Demir bulunur. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir meyve olan hünnap meyvesinde kurutma işlemi sonrası yaş oranıyla karşılaştırıldığında lif oranı belli bir oranda artar.

 

Hünnap Faydaları

 

Hünnap, uzun yıllardan bu yana Modern Çin tıbbında sinirleri yatıştırıcı, halsizliğe karşı etkili ve nefes açıcı olarak kullanılır. Astım ve bronşit gibi solunuma bağlı hastalıklara karşı etkisiyle bilinen hünnap, balgam söktürücü ve öksürük kesici etkisi olduğu da bilinir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini bulunması sebebiyle nezle ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olduğu bilinir. Yalnızca meyve halinde değil, çay olarak da tüketilen bu şifalı bitki bağırsak florasını onarmakta da etkili olarak kullanılır.

 

Kış mevsiminde oldukça sık görülen soğuk algınlığı, halsizlik ve fiziksel güçsüzlüğe karşı bedeni onaran vitamin ve mineraller içeren hünnap meyvesi özellikle bu olumlu etkileri sebebiyle kullanılır. Vücut direncini arttırmasıyla bilinen hünnap meyvesi kış aylarında oldukça yoğun tüketilir. C vitamini ihtiyacının her mevsim yeterli oranda karşılanması amacıyla kurutulmuş haliyle çay olarak tüketilmesi de şifalıdır. Hünnap ülkemizde yoğunlukla Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişir.

 

Karaciğer dostu olan hünnap çok kuvvetli bir antioksidan meyve olup, çok güçlü C vitamini içermektedir. Yüksek kalsiyum içeriğinden dolayı kemik ve diş yapısını kuvvetlendirir. 100 gr kuru hünnap meyvesinde 63.00 mg kalsiyum bulunur. Günlük 2000 kalorilik diyet baz alındığında bir kişinin %6.3 oranında günlük kalsiyum miktarını karşılar.

 

Yüksek oranda antioksidan içerdiğinden dolayı karaciğeri koruyucu etkisi vardır. Karaciğerin yenilenmesini sağlayan bir meyvedir. Hünnap meyvesinin karaciğer sağlığını olumlu yönde etkilediği bilgisi bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir.

 

Hünnap meyvesi antibakteriyel etkisi, anti-ülser ve ağrı kesici etkisi sebebiyle modern tıp alanında sıklıkla kullanılır. Yeterli miktarda tüketildiğinde mide çeperini koruyucu etkisi vardır.

 

Kronik kabızlığa karşı, bağırsak florasına iyi geldiği kanıtlandığı göz önünde bulundurulduğunda önemli ölçüde tüketilmesi gerekir. Bebek sarılığında da doktora danışılarak tüketilmesi uygundur.

 

Cilt yatıştırıcı etkisi olduğundan cilt hastalıkları tedavisinde alternatif tıp alanında hünnap meyvesinden faydalanılır. Kuru ciltte ve kaşıntılı deri hastalıklarında destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılır. Ülser, yara gibi cilt rahatsızlıklarında olumlu etki yarattığına dair çalışmalara istinaden bu tür cilt rahatsızlıklarında hünnap meyvesinden faydalanılabilir.

 

Çin modern tıbbında hünnap meyvesinden solunum yolları rahatsızlıklarını hafifletmek için yararlanılır. Astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarında destekleyici tedavi yöntemi olarak tavsiye edilir.

 

Balgam söktürücü özelliği de olan hünnap meyvesi öksürük kesici ve boğaz enfeksiyonunu hafifletici özelliği ile de bilinir.

 

Böbrek hastası olanlar için tuz yemeyi azaltmalarının akabinde idrar söktürücü özelliği olması sebebiyle hünnap tüketilmesi önerilir.

 

Bağırsak çalıştırıcı özelliği bulunan karaciğer dostu hünnap meyvesinin beden sağlığına yüksek derecede faydaları bulunur.

 

Yaş haliyle şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. Kuru halinde şeker oranı ve karbonhidrat oranı yükseldiği için sınırlı oranda tüketilmesi tavsiye edilir.

Kaliteli, doğal, taze ve sağlıklı kuru meyve ürünlerimizi güvenle tüketebilirsiniz.

 

Hünnap Fiyatları

 

Hünnap fiyatları hünnap meyvesinin boyutlarına, yetiştirilme tarzına ve kuru ya da yaş meyve olarak satılmasına göre değişir. Yaş meyve olarak nispeten uygun fiyatlı olan hünnap meyvesi kurutulduğunda daha ağır ve şekerlenmiş haliyle satışa sunulur. Kuru meyvelerin kalori ve şeker oranı yaş meyveye göre daha yüksek olduğundan, yaş hali daha hafif ve kekremsi bir lezzete sahiptir. Elma ile muşmula meyvesinin karışımına benzeyen mayhoş bir lezzete sahip hünnap meyvesi yaz kış tüketilebilir.

 

Hünnap meyvesi Eylül ayı başı ve Ekim ayı sonuna kadar tezgahlarda kalır. Temin edildiği yer ve yetişme koşullarına göre fiyatları değişiklik gösterebilir. Yaş hali sirke ve turşu yapımında da kullanılır. Sirke yapımında 1 kilo hünnap meyvesinden oldukça aromatik bir ürün ortaya çıkar. Hünnap meyvesinden üretilen sirke salatalarda ya da detoks sularının içinde kullanılabilir. 1 kilo meyveden oldukça verimli mamul ürün elde edilebilir. Meyvenin içeriğindeki asitten kaynaklı olarak diğer meyvelere oranla daha hızlı sirkeye dönüşebilir. Basit bir salamura tarifi kullanılarak lezzetli ve farklı turşu alternatifi de elde edilebilir. Salamura ya da kurutma yöntemiyle hünnap meyvesi 12 ay kullanılabilir hale getirilebilir. Ekonomik bir meyve olduğundan fazla miktarda alıp farklı alternatifler kullanılarak aromatik değeri yüksek ürünler elde edebilirsiniz.

Whatsapp