FRANCHISE BAŞVURU FORMU

Kuru Üzüm Çeşitleri

 

Bin derde deva kuru üzümün pek çok çeşidi vardır. Bu çeşitlerin bazıları şunlardır.

  • Çekirdeksiz sarı üzüm: Bu üzüm türünü sultaniye üzümü olarak da biliriz. Toplanma zamanı gelen bu çekirdeksiz sarı üzümler toplandıktan sonra zeytinyağı ve potasyum ile hazırlanan suya batırılır. Ardından 7 ile 10 saat civarında güneşte kurumaya bırakılır. Potasyum kullanılmasının nedeni ise aslında kuruyunca siyaha dönen bu üzüme sarı rengini vermektir. Ayrıca potasyum sayesinde üzümler güneşin direk ışınlarından da etkilenmezler.

 

  • Kuş üzümü: Taze kuş üzümlerinin kurutulmasıyla elde edilir. Kurutma sırasında içerisinde ki su buharlaşır ve yalnızca üzümün öz kısmı kalır. Bu yüzden kuş üzümünün besin değerleri oldukça yükselir. Kuş üzümünün kullanım alanı da çok çeşitlidir. Bulgur ve pilavın içinde, tahıl gevreği gibi kahvaltılık ürünlerin içinde ve tatlıların içinde bile kuş üzümü kullanılabilir.

 

  • Besni üzüm: Peygamber üzümü olarak da bilinen bu tür genellikle Adıyaman ve çevresinde yetiştirilir. Diğer üzümlere göre daha iri, uzun ve dolgun yapıya sahiptir. Besni üzümü kurutulmadan önce kesim, taneleme ve yağlama aşamalarından da geçer. Sarı besni üzüm ve siyah besni üzüm olarak ikiye ayrılır. Özellikle sarı besni üzümü sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kan dolaşımında tedavi edici bir rol oynar. Siyah besni üzümü ise beyin gelişiminde büyük bir rol oynar ve hafızayı güçlendirir.

 

  • Siyah üzüm: Halk arasında kara üzüm olarak bilinen bu tür sağlığımız için gerekli olan vitaminler bakımından oldukça zengindir. Kan şekeri seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Ayrıca yaşlanmaya bağlı görme kaybını önler. Çekirdeksiz siyah üzüm beynin çalışmasında çok etkili olan ceviz ile neredeyse aynı sırada yer alır.

 

  • Samancı çekirdeksiz üzüm: İri ve beyaz tanelidir. Sert dokulu ve az suludur bu da samancı üzümünü oldukça gevrek yapar.

 

  • Karaman Üzüm: İri taneli, siyah, çekirdekli ve çok tatlı bir üzümdür, demir deposudur.

 

Ülkemizde Kuru Üzüm Hakkında

Dünyada ki en büyük çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerinden ve ihracatçılarından biri Türkiye'dir. Çekirdeksiz kuru üzüm aynı zamanda tarımsal ürünler arasındaki ilk üç ihraç ürününden biridir. Bu üzümlerin hasadı Ağustos ile başlayıp Eylül ayında sona erer. Üretilen kuru üzümün %75 kadar olan büyük bir oranı çekirdeksiz kuru üzümdür.

Çekirdekli kuru üzüm ise daha çok Türkiye'ye özgüdür. Hem çerezlik hem de bazı içeceklerin hammaddesi olarak oldukça değerlidir.

Üzümlerin kurutulmasında önemli olan etken kontrollü şartlarda ve uygun kalitede kurutma olmasıdır. Kuru üzümün kalitesini belirleyen en önemli özellik yumuşak yapıda olmasıdır. Kuru üzümün muhafazası esnasında kalite kaybına uğramaması için bulunduğu yerdeki nem oranına çok dikkat edilmelidir.

 

Dünya Tarihinde Kuru Üzüm

Tarihin en eski meyvelerinden biri olan üzümün anavatanı Anadolu'dur. Üzümün kuru ve yaş tüketiminin yanında şarap yapımında da kullanılmasından dolayı kültürel bir gıda olduğu düşünülebilir. Üzüm yetiştiriciliğinin Hititlere dayandığını, onlardan kaldığı düşünülen som altından yapılan şarap kadehi ve sürahisinden anlayabiliriz. Bu eşyalar Anadolu'da bulunan en eski şarap kapları olarak bilinirler. Dionysos, Frigler ve Lidyalıların en nemli doğa tanrılarındandı. İnançlarına göre tanrı Dionysos bitki, tarım ve şarabın tanrısıydı.

Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde inşa edilen saray ve camilerin duvar süslemelerinde de asma ve üzüm figürlerinin kullanıldığı görülmektedir. Hazar Denizi kıyılarında Nuh'un asma yetiştirdiğine dair bilgiler de İncil'de yer almaktadır. Hatta İsrail halkının vergilerini kuru üzüm olarak krala verdikleri de İncil'de yer almaktadır. Dünyanın 7 harikasından biri olan 'Babil'in Asma Bahçeleri' Babil kralı tarafından karısını memnun etme amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde hiçbir izine rastlanmasa da bu bahçeler 7 kat ve 2.5 metre yüksekliklerinde yapılmıştır.

Üzüm, birçok kullanım alanı olan bir meyvedir. Toprak tipi, iklim bakımından çok seçici olmaması nedeniyle yetiştiriciliği en yaygın olan bitki türüdür. Çeşit olarak da çok seçeneğe sahip olan üzümün dünya çapında 10.000'den fazla çeşidi olduğu düşünülmektedir. Osmanlı döneminde Alaşehir, Manisa, Çal, Saruhan, Büyük Menderes, Küçük Menderes ovaları ve Gediz vadisi de büyük bağ alanları ile kaplı olduğu bilinir. 1915 yılında Anadolu ve Avrupa'da ortaya çıkan floksera hastalığı sebebiyle bağlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Manisa ve Aydın'da yer alan bağ alanları ilerleyen zamanlarda sulamanın gelişmesi ve pamuğun çok daha iyi kazanç sağlaması nedeniyle pamuk tarlalarına dönüştürülmüştür.

Kuru Üzüm Faydaları

 

  • Milattan önce 5000'lere dayanan Anadolu'nun bağcılık kültürü günümüzde de yoğun olarak devam etmektedir. Üzüm hem yaş olarak hem de kuru meyve olarak tüketilir. Yanı sıra pekmez, pestil ve lokum gibi önemli ürünlerin temel malzemesidir.

 

  • Kuru üzüm diğer kurutulmuş meyveler gibi antioksidan özellik gösterir. Böylece hücre yapılarında tahrip oluşumunu engeller ve genç kalmayı sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.

 

  • Diyet lifi bakımından zengin olan kuru üzüm sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı korur. Özellikle de kabızlık sorununa çok iyi gelecek bir çaredir. Bu diyet lifi sayesinde kolestrol seviyesinin de sağlıklı düzeyde kaldığı bilinmektedir.

 

  • İçeriğinde bulunan boron minerali sayesinde kalsiyumun kemikler tarafından daha iyi emilmesini sağlayıp, kemiklerin daha sağlıklı olup osteoporoza karşı güçlü olmasına yardımcı olur. Düzenli olarak tüketilen kuru üzüm sayesinde özellikle de 50 yaş sonrası ortaya çıkan ve sarı nokta olarak bilinen göz hastalığı engellenmiş olur.

 

  • Günlük ihtiyacı büyük oranda karşılayan demir içeriğiyle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tedavisinde sıkça kullanılan bir gıdadır. Yüksek enerji ve şeker oranıyla tokluk hissi verir ancak kan şekerini aniden yükseltmez. Bu yüzden diyet yapanların ara öğünlerinde yediği bir avuç kuru üzüm onları uzunca bir süre tok tutar.

 

  • Kuru üzüm karaciğerde meydana gelebilecek olan toksinlerden arınmayı ve karaciğerin temiz kalmasını sağlar. Bu sayede karaciğer yüksek performansla çalışabilir.

 

  • Kan basıncını düzenleyip dengede tutarak oluşabilecek damar ve tansiyon hastalıklarını önleyici rol oynar.

 

  • Kuru üzümde bulunan bazı fitokimyasalların diş ve diş eti sağlığında da rol oynadığı görülmektedir.

 

  • İçerdiği B vitaminiyle vücudun enerjisini arttırarak yorgunluk oluşmasını engeller. Bu yönü ile özellikle de masa başında çalışanlar için kuru üzüm tavsiye edilmektedir.

 

  • Sinir hücrelerinin güçlü kalmasını sağlayarak ileride meydana gelebilecek unutkanlığı önler.

 

Kuru üzümün sayılamayacak kadar yararı olsa da her şeyde olduğu gibi aşırı tüketmemeye özen gösterilmelidir. Yeteri kadar alındığı taktirde sağlıklı bir yaşamın parçasıdır fakat gereğinden fazla tüketilen kuru üzüm, içerdiği yüksek kalori ve şeker nedeniyle kilo almaya neden olabilir.

 

Kuru Üzüm Kaç Kalori

 

Her 100 gr kuru üzümde;

  • 299 kalori enerji,
  • 3.07 gr protein,
  • 1.3 gr yağ
  • 59.19 gr şeker,
  • 3.7 gr diyet lifi,
  • 2.3 mg C vitamini,
  • 0.12 mg E vitamini,
  • 50 mg kalsiyum,
  • 32 mg magnezyum,
  • 749 mg potasyum,
  • 1.9 mg demir,
  • 3.5 mcg K vitamini bulunur.

 

Kuru Üzüm Fiyatları

Kuru üzüm fiyatları türlerine ve kalitelerine göre değişiklik gösterir. Üzüm türlerinin kilogram olarak fiyat ortalamaları kalitesine oranla oldukça makul seviyededir. Ünal Kuruyemiş olarak piyasadaki en kaliteli ürünleri sizin için bütçe dostu fiyatlarla sunmaya çalışıyoruz. Çekirdeksiz sarı kuru üzüm fiyatları, kuş üzümü fiyatları, Besni üzümü fiyatları, siyah kuru üzüm fiyatları gibi aramalar yaptığınızda fiyatlarımızın kaliteye oranla oldukça uygun olduğunu görebilirsiniz. Taze, hijyen, lezzetli kuru meyve ve kuruyemiş çeşitlerimizi güvenle tüketebilirsiniz.

Whatsapp