x
Sıralama seçin
Toplam 1 ürün görüntüleniyor.

Tarçın Çeşitleri

 

Çubuk tarçın, tarçın ağacının dış gövdesinin kabuklarının soyulup rulo halde kıvrılarak kurutulmasıyla elde edilir. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılamayan tarçın ağacından üretilen kabuk ve toz ürünler yalnızca tropik bölgelerden ihraç edilebiliyor. Jamaika, Madagaskar, Brezilya, Endonezya, Malezya gibi ülkeler bu ağacın en çok yetiştirildiği ülkelerin başında gelir. En lezzetli tarçın çeşitlerini Ünal Kuruyemiş farkıyla ulaşabilir ve 24 saat boyunca online sipariş verebilirsiniz.

 

Tarçın Hakkında Genel Bilgiler

 

Antik Mısır ve Roma dönemlerinden bu yana yoğun aroması ve şifalı etkileri nedeniyle yaygın olarak kullanılan tarçın bitkisi birçok sağlık probleminin çözümü olduğu gibi pek çok yemeğin ve tatlının da tam anlamıyla baş tacıdır. Tarçın ağacı, ana vatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan aromatik bir ağaçtır. Yaprak dökmez, Defnegiller ailesi içindeki tarçın ağacından ürün elde etmek için gövdesi kullanılır. Dış yüzeyde yer alan gri mantar tabakası soyulduktan sonra iç yüzeydeki kabukların soyulup kurutulmasıyla kabuk tarçın elde edilir. Baharat olarak kullanılan ağacın dal ve gövdesi sıyrılır, kurutulur talebe bağlı olarak kabuk olarak da öğütülmüş toz halde de satışa sunulur.

 

Tarçın çeşitleri, Çin ve Seylan tarçını olarak ikiye ayrılır. Seylan tarçını daha kıvrımlı bir spirale sahipken Çin tarçını arası geniş kıvrımlardan oluşur. Her iki tarçın da yaklaşık %2 oranında uçucu yağ içermektedir. Sağlık veren şifalı bir ürün olarak tarçın yağının kullanımı da oldukça yaygındır. Tarçın gaz söktürücü, kabızlığı önleyici ve antiseptik özelliklere sahip özel bir baharattır. Şifalı yanının yanı sıra bilhassa sütlü tatlılarda ve zeytinyağlı yemeklerde toz halde aroma verici olarak kullanılır. Seylan tarçını ve Çin tarçını Sumatra, Japonya ve Güney Amerika'da yoğun olarak yetiştirilir.

 

Halk arasında psikolojik problemlerde, nezle, soğuk algınlığı, iştahsızlık ve hazımsızlık gibi durumlarda tıbbi olmayan yöntemlerin arasında en çok kullanılan ürünlerden biri tarçındır. Tarçın yağı, toz tarçın ya da kabuk tarçın çoğu macun, krem ve losyon yapımının ana malzemesi olarak kullanılır. Toz tarçın genelde yemeklerde ve macun tipi şifa ürünlerinin hazırlığında kullanılır. Kabuk tarçın su içinde bekletilerek tüketilir ya da bütün halde tütsü olarak da kullanılır. İbn-i Sina "Tıbbın Prensipleri" adlı kitabında tarçının etkilerinden ve şifa verici özelliğinden söz etmektedir. Tarçın kabuğu şeker ve alkol ile belli kurallar dahilinde bekletilerek tarçın şurubu olarak da tıbbi olarak kullanılabilir.

 

Tarçın kabukları gece suda bekletilerek ertesi gün tüketilebilir. Sıcak tüketilmek istenirse tarçın kabukları suda kaynatılıp süzüldükten sonra günde 2 fincan tüketilebilir. Düzenli tarçın tüketimi doktora danışılmadan uygulanmamalıdır. Aksi halde şifa yerine aşırı tüketimden kaynaklanan zararı onarmak için beklenmedik tedavi süreçleri baş gösterebilir. Doktora danışılarak kontrollü olarak günlük rutinlere eklenmelidir.

 

Tarçın Faydaları

 

  • Tarçının faydalarının başında zengin bir antioksidan içeriğe sahip olması sayılabilir.
  • Tarçının antienflamatuar özelliği vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve var olan enfeksiyonla savaşması için vücut direncini arttırır.
  • Doku hasarının onarılmasında büyük bir rol oynar.
  • Tarçın bitkisi bakterilerle ve mantarlarla mücadele eder.
  • Yemeklerden sonra kullanılan tarçın ya da içilen tarçın çayı mide rahatsızlıklarının giderilmesinde oldukça etkilidir.
  • Gaz söktürücü olarak çay, yağ ve macun olarak kullanılır.
  • Yemeklerden sonra alınan tarçın kan dolaşımındaki glikoz miktarını azaltır, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesi düşer.
  • Hormonların düzenli çalışmasında oldukça etkilidir. Metabolizmayı hızlandırır, kilo verdirici etkisi olduğu kanıtlanmasa da yardımcı olduğu söylenebilir.
  • HDL kolesterol düzeylerini arttırdığı kanıtlanmıştır.
  • İnsülin direncini önemli ölçüde azalttığı için şeker hastaları tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

 

Tarçın Yağının Kullanım Alanları ve Faydaları

 

Tarçın yağı, tarçın kabuğundan elden edilen %1'lik uçucu yağdır. Hoş kokusu ile haricen tüketiminin yanı sıra buhurdanlıklarda tütsü olarak kullanmak da mümkündür. Tütsü olarak kullanıldığında sakinleştirici etkisi olduğu bilinir. Tarçın yağı içilerek ya da problemli bölgeye sürülerek de uygulanabilir. Tarçın yağını kabuk tarçın ve zeytinyağı kullanarak evinizde yapabilirsiniz.

 

  • Tarçın yağı bir bardak suyun içine damlatıp içilerek tüketildiğinde kan şekerini dengeler.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu mikroplardan korur.
  • Kanı temizleme özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıkları riskine karşı da korur.
  • Konsantrasyonu sağlar ve hafızayı güçlendirici etkisi vardır. Tarçın yağı koklamak beyinde bazı bölgelerin aktif olmasını sağlar. Tarçın koklamak ya da tarçın tütsüsü yakmak konsantrasyonda oldukça faydalı bir etkendir.
  • Tarçın yağı sinirleri yatıştırır, sakinleştirici etkisi vardır. Uykusuzluk ve depresyon gibi ruhsal problemlerde etkili bir çözüm olarak bilinir.
  • Fazla yemek yendiğinde beliren hazımsızlık sorunlarına iyi gelir ve mideyi rahatlatır.
  • Tarçın yağı ağız kokusu ile mücadelede etkili bir kaynaktır. Aromatik ve antiseptik özelliği sebebiyle ağızda bakteri oluşumunu engeller. Hazımsızlık sorunlarında mideyi rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Sinek ve böcek ısırıklarında oldukça etkilidir.
  • Tarçın yağı bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkili rol oynar.
  • Tarçın yağı antibakteriyel özelliği sayesinde bağırsak temizliğinde de etkili rol oynar.
  • Antienflamatuar özelliği sayesinde ağrılı bölgelerdeki ağrıyı hafifletir.
  • Kas ve eklem ağrılarına karşı problemli bölgelere uygulandığında oldukça faydalıdır.

 

Tarçın Fiyatları

 

Tarçın fiyatları ithal edildiği bölgeye ve cinsine göre değişir. Seylan tarçını, Çin tarçınına göre oldukça pahalıdır. Ünal Kuruyemiş olarak mutfakta, baharat karışımlarında, özel kürlerinizde kullanmanız için kaliteli çubuk tarçın kullanmak için internet sitemizde tarçın satın al araması yaparak sipariş oluşturabilirsiniz. Öte yandan tarçın, reçellerinizde, zeytinyağlı yemeklerinizde, unlu ve şekerli mamullerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tarçının hoş ve aromatik kokusunun tadını çıkarabilirsiniz.

 

Tarçın kalori miktarı oldukça düşüktür, diyetlere uygundur. 1 çay kaşığı tarçında yaklaşık olarak 6 kaloridir. Potasyum, kalsiyum, demir ve lif açısından oldukça zengindir. Kan şekerinin düzenlemesini sağladığından aşırı derecede aniden bastıran açlığın önüne geçerek tokluk hissi sağlar. Tarçının kilo vermeye direkt olarak etkisi olmasa da büyük oranda tokluk hissi yarattığı için kilo vermede etkili bir yardımcıdır.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.